Bruksizm (diş gıcırdatma), çoğunlukla gece uyurken nadiren ise gündüzleri diş sıkma veya gıcırdatma belirtisi ile ortaya çıkan çene hastalığı olup tedavi edilmezse zamanla çeneyi açamama, yemek yemede ve çiğnemede zorluk ve baş ağrısı sebebi olabilen bir hastalıktır.
Günümüzde stres, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, diş ve çene problemleri, uyku bozuklukları ve psikolojik hastalıklar gibi birçok etken bruksizm sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası Baş Ağrısı Komitesinin tanımlamasına göre 3 aydan uzun bir süre ayda 15 gün veya daha fazla baş ağrısı yaşıyorsanız kronik migren hastası olabilirsiniz.
Kronik migren kişinin sosyal yaşamını, fiziksel ve mental performansını büyük oranda etkiler. Bu ağrı dönemlerine depresyon, anksiyete bozukluğu ve kronik farklı ağrı tipleri sıklıkla eşlik eder. Ne yazık ki Botulinum Toksin Tip –A (Botox) 1980'lerin başından itibaren medikal alanda uygulanmakta olup önce şaşılık tedavisinde kullanıldı. Daha sonra hızla nörolojinin kullanım alanına girdi. Medikal tedavinin de söz konusu olduğu birçok nörolojik hastalıkta artık Botox'un ilk tercih edilen tedavi yaklaşımı olduğunu vurgulamak gerek. Botox kas içine enjekte edildiğinde
Migren ağrısı tipik olarak tek taraflı, zonklayıcı, hareket veya rutin fiziksel hareketlerden etkilenen, orta şiddette veya şiddetli özellikte, bulantı, ışığa ve sese karşı aşırı hassasiyet gibi semptomların eşlik ettiği ağrıdır. Genetik bir yapıya sahiptir. Migrenlilerin birinci derece akrabalarında migren riski 2-3 kat daha fazladır.
Migrenin Görülme Sıklığı Nedir? Migren her yaşta görülebilir; ancak 30-40 yaş en sık görüldüğü dönemdir. Migren çocukluk döneminde |